Dopunski razgovor

Izvor: Wikinfo na Hrvatskom jeziku
Skoči na: orijentacija, traži

Dopunske stranice za razgovor (diskusije i komentari) dodatna su mogućnost na Wikinfo, pa njihovom uporabom članci postaju bolji i time se podiže ukupna kakvoća Wikinfo-tekstova.

Kartice za razgovor uz članke

Postoji više mogućnosti kad se članci komentiraju:

  • Kad već počmete pisati neki članak od početka, slobodno možete svoje napomene staviti na pripadnu stranicu za razgovor u pozadini: treba gore na okviru kliknuti na karticu Razgovor (Discussion).
  • Ako članak već postoji - ali s očitim manjkavostima, slobodno unesite promjene u članak i nije ih uvijek nužno komentirati na stranici za razgovor: npr. jezična lektura, ispravak podataka itd.
  • Kada članak postoji, ali je nestručan i pristran ili inače odstupa od enciklopedijskih normi, obično se prvo dopiše komentar na stranici za razgovor, a potom slijedi rad na samom članku. U slučaju važnijih i osjetljivih tema tj. zaključanih članaka, takav unos dopuna preko stranice za razgovor je i glavna mogućnost za dopune zaključanih članaka.

Suradničke poruke uz razgovor

Upisanom suradniku na Wikinfo se poruka može poslati preko njegove stranice za razgovor i na taj će način dotični suradnik čim udje idući put u Wikinfo naći novu poruku: Ako Vas očekuje nova poruka, na koju god stranicu na Wikinfo došli - ispisat će vam se na vrhu ekrana traka "Imate novu poruku".

Oblikovanje komentara

Novi komentar piše se većinom na dnu stranice za razgovor, ako već postoje drugi komentari. Ako odgovarate na neki raniji komentar, onda svoj odgovor pišete ispod tudjeg komentara i po mogućnosti ga nešto uvučete od ruba. Odmicanje od lijevog ruba postiže se dvotočkom (:) na početku reda.

Takodjer za razliku od doprinosa člancima - koji se većinom izravno ne podpisuju (čemu služi kartica stare izmjene) - izim autorskih izvornika, dokumentarnih tekstova i reprinta s podpisom; u razgovorima redovno podpisujte svoje komentare uporabom 4 tilde (~), što će (MediaWiki) softvare na Wikinfo pretvoriti u vaše suradničko ime i vrijeme snimke komentara.

Umetanje razmaka i odmaka

Komentari se odmiču uporabom početne dvotočke (kako je gore navedeno), jedna dvotočka - jedan odmak, dvije dvotočke - dva odmaka itd.

  • Primjer:

Lijevi rub

:Jedan odmak
::Dva odmaka

Reference

Compiled and translated by GNU-license mostly from Wikipedia + other wikis on Internet.