Priprava članaka

Izvor: Wikinfo na Hrvatskom jeziku
Skoči na: orijentacija, traži

Priprava članaka: Ovdje se navode dopunske bitne upute kako pripaviti i unesti tekst, slike, tablice i ine elemente pri pisanju novih članaka (ili dopuni ranijih nedovršenih) na Wikinfo.

Uredjivanje teksta

Kada ste već na članku/stranici koju želite urediti, kliknite na vršnu karticu "uredi" (Edit) koja je pri gornjem rubu stranice. Kada tu kliknete, pojavljuje se tekst pripadne stranice u okviru za izmjenu, gdje možete prepravljati tekst po Vašem znanju, - ili u prazan okvir novog članka unositi Vaš tekst.

Pregled prije snimanja

Kada ste završili s dopunama i promjenama, obvezno kliknete na gumb "Pokaži izgled" (Show preview), koji je na dnu ispod okvira za izmjenu. Taj gumb će Vam pokazati kako bi izgledao novi tekst ako ga snimite. Ako niste zadovoljni - nastavite s promjenama, pa onda opet kliknite na Show preview.

Sažetak

Kada ste unesli sve promjene, upišete kratko u malo polje ispod okvira gdje piše "Sažetak", kakovu je izmjenu napravljena (ukratko s 2 - 5 riječi!) i taj će se opis pojaviti na stranici Nedavne promjene. Potom kliknete na gumb "Spremi stranicu" (Save page) - i ta preradjena stranica će onda biti snimljena na Wikinfo.

Preporuka

Ako kanite napraviti veće promjene i napisati duži ili novi tekst, bolje je prvo kopirati stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili ini sličan program za uredbu teksta), tamo ga prirediti i potom završnu inačicu prekopirati u okvir za izmjenu teksta pripadne stranice. To je koristno i zato jer onda možete čuvati svoje tekstove na svom računalu, pa tamo možete napisati dopune i kad niste spojeni na Internet (čime štedite vrijeme i novac za vezu).

Ako članak kanite kroz duže vrijeme uredjivati i ne želite da neki drugi suradnik istodobno preuredjuje taj vaš članak, na vrhu članka potrebno je dopisati {{Works}} (s dvije vitičaste zaporke sa svake strane).

Za iskusnije

Kada stvorite i snimite neku novu stranicu, dobro je napraviti sliedeće (nije nužno):

 • Na toj stranici kliknete lijevo izvan okvira na poveznicu "Što vodi ovamo" (What links here) - da provjerite ima li sličnih članaka koji već vode na ovu stranicu i rabe li ovi članci isto značenje kao ono koje ste Vi naveli.
 • Provjeriti na Googleu (ili na Altavisti i sl.) sve stranice iz Wikinfo (i slične Wikipedije) koje spominju ime vaše stranice (članka), pa možete na tim stranicama dodati poveznice spram svoje stranice/članka.
 • Provjeriti ima li članaka na istu temu na drugim jezicima u Wikinfo (i u Wikipediji), pa ih stavite kao vanjske medjuwiki-sveze i na svoju novu stranicu.

Za uredjivanje internetnih stranica često je nužno i poznavanje HTML-a, ali na Wikinfo to nije obvezatno.

Wiki-obličje

Pisanje članaka na Wikinfo se razlikuje od pisanja u uređivačima teksta tipa OpenOffice - Write ili Microsoft - Word, gdje primjenjujemo razne stilove i na zaslonu vidimo kako izgleda izpis na papiru). Wikinfo rabi jednostavan sustav označavanja:

1. Kosa slova - kurzivni font (italic ili kurziv) dobije se tako što se željeni tekst stavi između 4 jednostruka navodnika (2 na početku i 2 na kraju teksta)

2. Masna slova - deblji font (bold) dobije se, ako se željeni tekst za podebljati stavi između 6 jednostrukih navodnika (3 na početku i 3 na kraju tog teksta).

Ova dva obličja funkcioniraju podjednako bilo gdje u tekstu.

3. Glavni naslovi se dobiju umetanjem ==željenog naslova== između 4 znaka jednakosti (2 na početku i 2 na kraju), ali ti znakovi jednakosti djeluju samo na početku reda.

4. Podredjeni podnaslovi dobivaju se s po === tri === (ili ==== četiri ====) znaka jednakosti.

Ova 4 oblikovanja ne treba stalno pamtiti ni ručno unositi u tekst, jer ih uvijek možete dobiti klikanjem na pripadne vršne sličice koje su iznad okvira za uredbu teksta

Početak članka

Članci obično počinju imenom članka napisanim Masnim slovima (bold) potom uz moguće inačice naslova u kurzivu, nakon čega u tom početnom odlomku slijedi kratka definicija pojma o komu se piše, što je uobičajeno i u papirnim enciklopediama.

Poveznice

Wikipoveznice su važan dio članka u Wiki-enciklopediama na internetu. Wikinfo nije papirna enciklopedia, pa cilj nije samo napisati dobar članak i dopuniti ga s ponekom liepom slikom, nego ga treba i širje povezati. Ovo je računalna enciklopedia koja se rabi preko internetnih tražilica (Web) i ako vaš članak jasno povežete s pripadnim člancima na Wikinfo, onaj tko čita taj članak može na lagan način dobiti još dodatne informacije u samo par klikova mišom (sjetite se kako je to izgledalo kad ste listali rječnik stranih rieči i istodobno proučavali nekoliko svezaka opće enciklopedije - što nije lak posao).

Kako staviti poveznice

Stavite riječ (ili pojam) izmedju duplih uglatih zaporki rabeći pripadnu vršnu ikonu na gornjem rubu radnog okvira, ili (u Windowsima na hrvatskoj tipkovnici) kombinacijom tipki:

[[ = AltGr+ FF - na početku riječi ili pojma koji ćemo povezati i
]] = AltGr+ GG - na kraju poveznice.

(pritisnemo desnu Alt tipku i zajedno s njom dvaput još F ili G) pa to onda kod uređivanja izgleda ovako:

[[Wikinfo]], a u članku ovako: Wikinfo koje klikanjem na poveznicu vodi dalje.

Hrvatski jezik (i pripadni dialekti) rado se spreže i sklanja, pa kad se članak zove Jadran, a vi pišete o Jadranu, to se dobije ovako:

[[Jadran|Jadranu]], u članku vidljivo samo Jadranu, a povezuje nas do članka pod nazivom Jadran.

Izmedju uglatih zaporki [[ ]] idu obadva oblika rieči ili pojma, koji se odvajaju okomitom crtom |, a okomitu crtu dobivamo kombinacijom tipki AltGr+ W .

Vanjske sveze

Ako želite uputiti na neki sadržaj koji se ne nalazi unutar Metapedie, onda rabite vanjske sveze pomoću jednostruke uglate zaporke [ ], gdje nema okomite crte ili štapića između URL-a i opisa poveznice, nego se izostavi jedno (ili dva) prazno slovno mjesto.

Primjer:

[http://www.hr/ Index hrvatskih web stranica] , a u članku je vidljivo samo Index hrvatskih web stranica

Mogu se pridodati i fusnote, iako se to u Wikiju obično ne čini i bar ne preporuča prekomjerno.

Treba znati pravu mjeru

 • Poveznice u članku ne treba posve izostaviti (nijedan članak ne bi trebao biti bez ijedne poveznice), ali niti previše jer otežavaju čitanje nepreglednog članka ako su prekobrojne.
 • Poveznice staviti na glavne pojmove koji su češći u enciklopediama i leksikonima - ali opet ne pretjerivati suvišnim i bezveznim linkovima na općepoznate svakidanje riječi - jer time se samo stvara suvišna zbrka i prividno-lažna preciznost (kao u Wikipediji).
 • U tekstu članka obično rabimo samo nutarnje poveznice tj. wiki-poveznice koje pokazuju na paralelne članke u Wikinfo, a popis vanjskih sveza obično je samo na kraju članka.

Slike za Wikinfo

Za slike na Wikinfo važe slična pravila kao za tekstove:

NE STAVLJATI ZAŠTIĆENE AUKTORSKE RADOVE BEZ DOZVOLE!

Snimanje slike u Wiki

Možete rabiti slike koje su već snimljene na Wikinfo ili još slike koje su snimljene na Zajednički poslužitelj ili Commons i koje su dostupne za uporabu na raznim wiki-enciklopediama. Preporuča se prvo provjerit ima li već postavljenih slika na zajedničkom poslužitelju: često budu postavljene pod engleskim nazivima ili inim jezicima. Tek kad ste sigurni da nema slike koja se traži ili ju niste mogli naći, tada postavite novu sliku. Pazite koji naziv dajete sliki ili datoteki - neka bude svima prepoznatljiv!. Izbjegavajte kratice, šifre ili općenite neodredjene nazive (npr. Slika_001 možda krije neku biljku, ali pod tim nazivom pripadnu biljku nitko neće pronaći).

Postupak unosa

Ukratko, kao i za tekstove vriedi pravilo da je slike u javnom vlasništvu slobodno koristiti na Wikinfo, a slobodno rabite i posudite slike s inojezičnih Wikinfo.

Uredjivanje izgleda slike

Slika se postavlja na stranicu tako što se napiše sliedeće:

[[Image:Ime slike]]

Dakle: izmedju duplih uglatih zaporki ide prvo oznaka Slika: (Image:) s dvotočkom pa odmah (bez razmaka) sliedi ime-kratica same slike.

 • Primjer 1. (osnovna ikona):

<tr valign="top"> <td>HrvatGrb.png</td>

<td>
[[Image:HrvatGrb.png]]
</td>

</tr>

 • Primjer 2. (s okvirićem):

<tr valign="top">

<td>
HrvatGrb.png
</td> <td>
Obično se slike na Wikinfo još uokviruju uz oznaku:
[[Slika:HrvatGrb.png|frame]]
</td>

</tr>

 • Primjer 3. (bočni smještaj):

<tr valign="top">

<td>
HrvatGrb.png
</td> <td>
Želite li da slika bude na lievoj strani, dodati: ''left''
[[Slika:HrvatGrb.png|frame|left]]
</td>

</tr>

<tr valign="top"> <td>* Može se dogoditi da čitatelji vaše stranice ne vide slike. Zato treba uz sliku dodati i kratak opis, ovako:

[[Slika:HrvatGrb.png|frame|left|Hrvatski grb]] 
</td>

</tr>

<tr valign="top">

<td></td> <td>
Želite li poveznicu u opisu slike napravite ovako:
[[Slika:Hrvatska_grb_mali.png|frame|left|[[Hrvatski grb]]]]
</td>

</tr>

Primjer 4. (smanjena sličica):

<tr>

<td>
Grb Hrvatske
.</td>

<td>* Želite li umanjenu sličicu?
Pazite, ako je slika premala i tekst će biti odrezan!

[[Slika:Hrvatska_grb_mali.png|thumb|20px|left|Hrvatski grb]] 
</td>

</tr>

Primjer 5. (povećana slika):

<tr>

<td>
Hrvatski grb
.</td>

<td>* Želite li povećanu sliku?
Ako je originalna slika premala, povećanjem se gube detalji. Zato je bolje na Metapediu odmah snimiti veću sliku, pa ju onda smanjiti - negoli snimiti malu sliku pa ju onda povećati. Nemojte pretjerati: većina slika na Metapediji je izmedju 5-200 kB, slike preko 200 kB su rietke jer se teže otvaraju (a slika preko 1 MB ni nema).

[[Slika:Hrvatska_grb_mali.png|thumb|250px|left|Hrvatski grb]] 
</td>

</tr>

<tr> <td>Kad kliknete na neku sliku, pojaviti će se stranica na kojoj je opis slike. Možete napraviti i izravnu poveznicu na tu stranicu: Slika:Hrvatska_grb_mali.png</td>

<td>
[[:Slika:Hrvatska_grb_mali.png]]
</td>

</tr> </table>

Galerija slika

Postavljanje niza više slika u galeriju izgleda ovako: Slike ne moraju biti s ekstenzijom koja je navedena u primjeru.

<gallery>
Slika:Slika1.png|Opis slike 1
Slika:Slika2.png|Opis slike 2
Slika:Slika3.png|Opis slike 3
Slika:Slika4.png|Opis slike 4
</gallery>

Galerija onda izgleda ovako

Ine napomene

Slike snimljene na ovaj hrvatski Wiki i na zajednički poslužitelj Metapedie rabe se na isti način!Softver Metapedie prvo sliku traži po imenu na hrvatskom i potom na zajedničkom poslužitelju.

Priprava tablica

Tablice na Metapediji možete napraviti na dva načina:

 1. rabeći posebne Wiki-šifre: preporučeni način, wiki markup je jako jednostavan.
 2. rabeći standardne HTML elemente: <table>, <tr>, <td> ili <th>...

Do tablice u 4 stupnja

 • Svaka tablica počinje s lijevom vitičastom zaporkom i okomitim štapićem - "{|", a završava sa suprotnom kombinacijom "|}".
 • redovi u tablici se odvajaju štapićem i crticom "|-"
 • svako polje u tablici počinje sa štapićem: "|"
 • polja u tablici treba pisati na početku novog reda, tj. jedno polje=jedan red

Slijede neki primjeri:

Obična tablica s okvirom

{|border='1'
| Prvi red, prvi stupac
| Prvi red, drugi stupac
| Prvi red, treći stupac
|- 
| Drugi red, prvi stupac
| Drugi red, drugi stupac
| Drugi red, treći stupac
|}

Rezultat 1

Prvi red, prvi stupac Prvi red, drugi stupac Prvi red, treći stupac
Drugi red, prvi stupac Drugi red, drugi stupac Drugi red, treći stupac

Obična tablica bez okvira

Ne želite okvir oko polja i tablice?: Ukloniti border='1'

{|
| Prvi red, prvi stupac
| Prvi red, drugi stupac
| Prvi red, treći stupac
|- 
| Drugi red, prvi stupac
| Drugi red, drugi stupac
| Drugi red, treći stupac
|}

Rezultat 2

Prvi red, prvi stupac Prvi red, drugi stupac Prvi red, treći stupac
Drugi red, prvi stupac Drugi red, drugi stupac Drugi red, treći stupac

Tablica s pozadinom ine boje

Želite da tablica ima sivu pozadinu i plava slova? Napisati style="background:silver; color:blue" odmah iza "{|" (tamo gdje je pisalo "border='1'").

{|style="background:silver; color:blue"
| Prvi red, prvi stupac
| Prvi red, drugi stupac
| Prvi red, treći stupac
|- 
| Drugi red, prvi stupac
| Drugi red, drugi stupac
| Drugi red, treći stupac
|}

Rezultat 3

Prvi red, prvi stupac Prvi red, drugi stupac Prvi red, treći stupac
Drugi red, prvi stupac Drugi red, drugi stupac Drugi red, treći stupac

Postupak za neobične tablice

Polje 1 1x1 Polje 2 1x1 Polje 3 1x1 Polje 4 1x1
Polje 1 1x1 Polje 2 2x1 Polje 4 1x2
Polje 1 1x1 Polje 2 1x1 Polje 3 1x1

Sliedi kôd koji je proizveo gornju tablicu:

{| border="1"
| Polje 1  1x1
| Polje 2  1x1
| Polje 3  1x1
| Polje 4  1x1
|- 
| Polje 1  1x1
| colspan="2" | Polje 2  2x1
| rowspan="2" | Polje 4  1x2
|- 
| Polje 1  1x1
| Polje 2  1x1
| Polje 3  1x1
|} 

</div>

S tim prikazom unosa slika i tablica, uglavnom završavaju osnovne radne upute za nutarnju izradu ovira samog članka. Idući mogući dodatci odnose se na vanjske dopune kao prilozi već izvan glavnoga tekstovnog okvira, npr.: vidi niže Poveznice.

Poveznice

Reference

Translated and condensed compilation after GNU-license, partly from Wikipedia + other free Wikis.