Pristupna pomoć

Izvor: Wikinfo na Hrvatskom jeziku
Skoči na: orijentacija, traži
HrvatGrb.png

Dobro došli na ovaj Pristupni tečaj za početnike na Wikinfo !

Početne napomene

Wikinfo je otvorena internetna enciklopedia, pa i Vi nakon upisa (registracije) po donjim uputama možete dobronamjerno, na Wikinfo napisati vaš novi članak na klasičnomu hrvatskom jeziku, ili dopuniti i preraditi neki već postojeći i nedovršeni. Poneki već dovršeni i stručno recenzirani članci (featured) su dijelom zaključani, koji su gore označeni malim hrvatskim grbom (ali ipak i ove završene tj. uglavnom sve na Wikinfo možete bar posredno dopuniti ili mijenjati: bar unošenjem vašega novog teksta u pripadni Dopunski razgovor). Cilj ovog tečaja je kroz dolje navedeni niz pomoćnih stranica, uputiti početnike kako započeti i urediti članke na lakši i jednostavan način. Ako Vas pritom neki posebni pojam više zanima, treba kliknuti na pripadnu plavu poveznicu gdje ćete pronaći još podrobniju objasnidbu dotičnog pojma.

Glavne upute za pisanje

Niže ukratko slijedi nekoliko glavnih općih uputa za izradu i pisanje članaka u ovoj hrvatskoj inačici Wikinfo: za ine podrobnije upute vidjeti još i dodatne poveznice navedene tu pri dnu, koje su još i ukratko sažete u posebnom preglednom članku Kratki podsjetnik.

 • Stil pisanja: Uvijek treba rabiti ozbiljni i kultivirani, ujednačeni stil pisanja, pa nejasnoće i pretjerivanja treba izbjegavati, jer ne pridonose našoj vjerodostojnosti. Za uzor i poredbu pogledati ine ozbiljne i vjerodostojne enciklopedije i službene članke na Wikinfo.
 • Jezik: U ovomu hrvatskom izdanju za Wikinfo uviek treba rabiti izvorni i klasični hrvatski jezik (tj. kao za važeći školski pravopis), a ne dopušta se hibridni unos novosadskog Vukopisa, šatrovačkih balkanizama i turcizama (koji će biti izbačeni) - tko baš želi takav jugobalkanski jezični stil, već ima na raspolaganju naše Wikipedije (hrvatska i srpskohrvatska varijanta).
 • Slike: pri kopiranju i posudbi slika, treba biti siguran da nisu zaštićene autorstvom (copyright).
 • Sažetak izdanja: Molimo pri novom izdavanju teksta u okviriću ispod upisati kratki opis promjene (ne preko 1 reda), što pomaže ostalima da kasnije vide koje su nove promjene (preko gornje kućice "Povijest" - vidjeti kako se to upisuje).
 • Provjera izgleda: Preko donjeg gumba "Pokazati izgled" potom se provjerava kako će novi ili izmjenjeni tekst stvarno izgledati na internetu i treba li još što popraviti - čime se skraćuje i izbjegava ponovno višekratno izdavanje i opetovano spremanje istog teksta.
 • Unos promjena: Novim dodatnim izmjenama uvijek treba poboljšati kakvoću članka ili bar pravopisno popraviti njegov izvorni hrvatski jezik, odnosno stilski ga dotjerati u skladu s glavnim idejama i smjernicama na Wikinfo - a uvijek su dobrodošla proširenja novim informacijama i dodatnom literaturom.
 • Griješke i podvale: Ako uočite bilo kakve umetnute pogreške, odnosno podvale (sabotaže) ili neozbiljno i nestručno dopisane odlomke, molimo da to popravite tako da se preko gornjeg gumba "Povijest" pronadje predzadnja bolja inačica koja se ponovno spremi, umjesto ove zadnje (nestručno ili zlonamjerno) pokvarene.

Wikinfo: Kratki podsjetnik

Za više informacija pogledati: Wikinfo - Preuredba stranice

Opis Tekst Izgled
Primjenjuje se bilo gdje u tekstu
kosa slova

''kosa slova''

kosa slova

masna slova

'''masna slova'''

masna slova

Wikinfo: masna i kosa slova

'''''masna i kosa slova'''''

masna i kosa slova

Wikinfo: Nutarnje poveznice

(poveznice između članaka unutar jedne Wikipedije)

[[Ime stranice]]
[[Ime stranice|prikazani tekst]]

Ime stranice
prikazani tekst

Wikinfo: preusmjerbe na ine stranice

#REDIRECT [[Ciljana stranica]]

Redirectltr.pngCiljana stranica

Vanjske sveze

(poveznice na druge internetske stranice, vidi smjernice o vanjskim svezama)

[http://www.primjer.org]
[http://www.primjer.org prikazani tekst]
http://www.primjer.org

[1]
prikazani tekst
http://www.primjer.org

Wikinfo: Podpis komentara

~~~~

Vaše suradničke ime 07:00,
25 srpnja 2017 (UTC)

Primjenjuje se samo na početku reda
Naslovi

Nakon 4 naslova, okvir sadržaja će se automatski pojaviti.

== Razina 1 ==
=== Razina 2 ===
==== Razina 3 ====
===== Razina 4 =====
====== Razina 5 ======

Razina 1

Razina 2

Razina 3

Razina 4
Razina 5
Popis s točkama

* jedan
* dva
** jedan ispod dva
* tri

 • jedan
 • dva
  • jedan ispod dva (uvučeno)
 • tri
Popis s brojevima

# jedan
# dva
## jedan ispod dva
# tri

 1. jedan
 2. dva
  1. jedan ispod dva
 3. tri
 
Wikinfo: slike

[[Slika:HrvatGrb.png|thumb|100px|right|Opis slike]]

Opis slike

Vidi još pobliže

Dodatne uputne poveznice

Na izborniku još imamo iduće dopunske članke za pomoć: