Upis suradnika

Izvor: Wikinfo na Hrvatskom jeziku
Skoči na: orijentacija, traži

Upis suradnika (registracija): Ako želite slobodno i besplatno čitati ili kopirati Wikinfo preko interneta, ne morate se posebno upisati (registrirati) kao suradnik. Ipak, ako tu želite napisati nove članke ili preurediti postojeće na Wikinfo - obavezno morate biti upisan, makar i pod nadimkom (pseudonim). Takav upis i prijava su slobodni i besplatni, a ima više razloga zašto je to koristno.

Mogućnosti rada

Kao prvo, neki novi članak na Wikinfo mogu postaviti i započeti samo registrirani članovi. Takodjer i mogućnosti dopune već ranije postojećih tekstova, za neupisane anonimce su ograničene, jer takovi mogu tek posredno predlagati članovima veće izmjene - samo preko dopunske kartice za razgovor na vrhu članka, ali bez izravnih promjena osnovnog teksta.

Suradničko ime

Kad se ubilježite, treba izabrati i upisati neko suradničko ime za novog člana, bilo stvarno vlastito ili neki izabrani pseudonim. Sve izmjene koje napravite na Wikinfo, ako ste već upisani kao suradnik, biti će povezane uz vaše prijavljeno ime. To znači da će stare izmjene (kartica/poveznica na vrhu stranice) zauvijek upisati da ste baš vi pridonjeli oblikovanju te stranice. Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da gore na vrhu okvira kliknete na karticu moji doprinosi (My contributions), koja je na vrhu stranice s desne strane ako ste prijavljeni.

Veća mogućnost obrade teksta

Softver MediaWiki po kojemu radi Wikinfo, ima razne dopunske mogućnosti koje su na raspolaganju samo upisanim suradnicima. Npr. upisani suradnici mogu označavati izmjene kao "manje". Važna osobina koju aktivni suradnici često rabe je poveznica praćenje stranice u kartici na vrhu stranice. Kao upisani suradnik imate na vrhu svake stranice gore desno poveznicu/karticu pratiti (Watch). Ako nju kliknete, ova se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica praćene stranice pokazuje samo izmjene na tim stranicama, za razliku od poveznice Nedavne promjene, koja pokazuje sve novije izmjene na Wikinfo. Tako ćete lakše znati što se zbiva sa stranicama koje vas posebno zanimaju. Radi lakšeg snalaženja u članku, samo upisani suradnici mogu rabiti i posebno-odvojeno uredjivanje pojedinih odlomaka, što činite tako da kliknete na malu poveznicu uredi desno pokraj naslova dotičnog odlomka, što je važno za bolju strukturu tekstova na Wikinfo.

Kako se upisati u Wikinfo

Upute za upis i registraciju:

  • 1. Gore u desnom kutu zaslona je plavi nadpis upis (Log in): Kliknuti na to.
  • 2. Otvara Vam se stranica za prijavu
  • 3. Tamo uz ostalo piše: Nemate suradničko ime? Otvorite račun.
  • 4. Kliknuti na otvorite račun (Open account)
  • 5. U prozorčić Username (člansko ime) upisati bilo kakav nadimak koji želite (a može i stvarno ime) - samo ne isti kao neki već upisani suradnik.
  • 6. U prozorčić tzv. lozinka (Password) upisati Vašu izabranu zaporku tj. skup slova i brojeva koji se lako pamte (npr. 1234marko) - treba imati najmanje 6 znakova.
  • 7. U prozorčić ponovo lozinka (Repeat password) ponoviti Vašu zaporku zbog moguće zabune.
  • 8. U prozorčić E-mail trebate upisati i Vaš e-mail.
  • 9. Kliknuti na donje malo okno uz Želite li da idući put ne morate upisivati zaporku? (da ne morate svaki put kad udjete na Wikinfo iznova dopisati Vaše ime i zaporku).
  • 10. Za kraj još kliknete na otvori suradnički račun (Open account). Nakon što Vam neki od administratora preko E-maila ubrzo potvrdi upis, dalje možete slobodno raditi i pisati na Wikinfo (osim u slučaju vandalizma i inih podvala kada će vas izbrisati).

Reference

Translated and compiled by GNU-license from Wikipedia + other wikis on internet.