Wikinfo:O projektu Wikinfo na Hrvatskom jeziku

Izvor: Wikinfo na Hrvatskom jeziku
Skoči na: orijentacija, traži
HrvatGrb.png

Internetna enciklopedija Wikinfo

Wikinfo ili Internet-Encyclopedia je nastala izdvajanjem od Wikipedie nakon 2003, a osnivač i voditelj je Fred Bauder i dosad ima preko 50.000 članaka sa GNU-licencom. Po značajkama je približno na prijelazu između stare Wikipedie i novijeg elitnog tipa Citizendium. Simbolična maskota za Wikinfo je logo-znak sove. Tekstovi se tek dijelom prenose iz Wikipedie i sličnih GNU-izvora, ali uz obaveznu stručnu provjeru i doradu. Od novijeg doba Wikinfo preuzima cijeli niz tekstova (uz doradu) koji su zbog raznih formalnih razloga odbačeni iz Wikipedie, čime je još dodatno ubrzan njegov rast - što je poučan primjer za napredak inih neovisnih wiki-enciklopedija na drukčijim temeljima izvan Wikipedije. Glavni Wikinfo je na engleskom i sad ima oko 50.000 natuknica, a od 2006. još nastaje njemački ogranak, pa 2007. hrvatski i sad je u tijeku razvoj desetak manjih inačica na inim europskim jezicima. Iako su ulaz i čitanje slični s poznatom Wikipedijom, tu su glavne razlike uredničkog ustroja:

  • Aktivni suradnici i urednici se bezuvjetno moraju registrirati s adresom: to je za zaštitu od zlonamjernih vandala, te protiv nametanja interesa i idejnih grupa.
  • U većini tekstova (osim za par tipskih negativaca), obavezni pristup je simpatično-pozitivan da navede čitatelje na šire poredbeno upoznavanje slične tematike, a može se linkom dodati i drugi paralelni tekst kritički-negativan.
  • U posebnom odjelu "Izvornih novosti" unose se još neobjavljeni nalazi, stručna otkrića, autorizirane nove pjesme, književna djela i slično (što ne prihvaća Wikipedia).
  • Poluelitizam: Iako svi korisnici mogu predložiti dopune, prerade i nove članke, odluku o punom oblikovanom tekstu donose stručnjaci (a ne većinsko preglašavanje wiki-klanova).
  • Gdjegod postoje, navode se zadnje novoobjavljene spoznaje iz 21. stoljeća, a starije alternative ili kritike su na kraju teksta ili u dodatnim poveznicama.

Wikinfo je višejezična wiki-enciklopedija, dosad na desetak jezika (po veličini): engleski, njemački, španjolski, hrvatski, rumunjski, latinski, francuski, talijanski, portugalski, ruski i grčki. Novi predloženi jezici dolaze u sekciji: www.wikinfo.org/Multilingual/.

Wikinfo na Hrvatskom jeziku

Dobro došli u Wikinfo - Internetnu enciklopediu na hrvatskom jeziku, otvorenu od listopada 2007., unutar medjunarodne višejezične enciklopedije Wikinfo. Za razliku od hrvatske Wikipedije - ovo nije samo opća enciklopedija na hrvatskom, nego specializirani wiki tj. internetska databaza. Zato Wikinfo takodjer obuhvaća Internetnu knjižnicu s izvornim novim prilozima iz pjesništva, proze, novih nalaza, znanstvenih otkrića itd. (koje ne prima Wikipedia): za detaljnu dokumentaciju o Hrvatskoj, Hrvatima, našoj diaspori, našim istraživačima u svijetu, o glagoljici, hrvatskoj prapovijesti i pradomovini, o Jadranu, o Dinaridima i vapnenačkom krasu u svijetu, te o sličnim za nas osobitim temama. Članci takodjer imaju engleski podnaslov, a duži počimaju u prvom poglavlju engleskim sažetkom za strance. Tu su takodjer obilno i ravnopravno zastupane naše dialektalne kulture na kajkavici i čakavici. Naša su bitna načela: otvorenost bez cenzure, suvremenost i najnovija dokumentacija 21. stoljeća, informativna vjerodostojnost i materialna istinitost uz jasnu razradu tabu-tema koje drugdje izostaju. To nije samo popularni wiki, nego ozbiljna databaza za internetnu naobrazbu, pa su članci na 3 razine: 1. Provizorne nove skice dostupne za sve i anonimce, 2. Zreli pravi članci za ubilježene izdavače, 3. Recenzirane stručne rasprave - zaključane samo za eksperte, sa znakom šahovnice na vrhu (garantirana postdiplomska razina).

Glavne poveznice